Early Music Morella celebrarà la seua novena edició al voltant de la Europa del Renaixement

Altres Pobles

La IX Acadèmia i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista desenvoluparà el seu projecte artístic, pedagògic i social a Morella de l’17 a l’23 de juliol, com tenia previst

La programació definitiva s’anunciarà a principis de juliol encara que l’organització confia en realitzar la majoria de les activitats amb totes les mesures i protocols de seguretat davant el COVID-19

Aquest esdeveniment cultural, que promou l’accés a una formació d’excel·lència, oferirà diversos concerts, conferències, una taula de debat i nombroses activitats complementàries

Early Music Morella, Acadèmia i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l’Associació Cultural Comes, celebrarà el projecte artístic, pedagògic i social a la ciutat de Morella (Castelló) de l’17 al 23 de juliol, com tenia previst. En la seva novena edició, sota el títol Europa, paisatge sonor del vell continent, aprofundirà en la música de grans autors de la Renaixença, adaptant-se en tot moment a la situació derivada pel COVID-19 i d’acord amb les exigències sanitàries i les mesures a adoptar en funció de la seva evolució.

L’objectiu de l’organització de el festival és que els concerts i les classes siguin presencials a excepció dels protagonitzats per artistes o professors estrangers que no puguin assistir per la pandèmia. Per això, algunes especialitats podrien impartir-online a la seu de Morella als alumnes matriculats. La programació definitiva dels concerts de festival s’anunciarà a principis de juliol encara que l’organització confia a poder dur a terme la majoria de les activitats.

Aquest esdeveniment cultural, que promou l’accés a una formació d’excel·lència en el patrimoni musical antic que impartiran prestigiosos músics i ponents, oferirà diversos concerts, conferències, una taula de debat i nombroses activitats complementàries. Early Music Morella és un dels cursos especialitzats de música antiga més destacats d’Europa en els quals es combina la música culta i la tradicional abordada des de la perspectiva de la música històrica com a segell i tret distintiu.

S’oferiran actuacions per gaudir de les músiques renaixentistes europees i es realitzaran visites guiades, exposicions, jam sessions, tallers de construcció d’instruments i de difusió de la música antiga entre joves, gent gran i col·lectius desfavorits en el seu vessant social. Està obert a tots els públics, pretén suplir la manca d’estudis i investigació i abasta repertoris diversos que inunden la capital de la comarca castellonenca dels Ports i potencien un enclavament històric i de mestissatge cultural amb una notable activitat turística que a hores d’ara es pretén impulsar.

Cada any els programes s’articulen al voltant de temes específics dissenyats per potenciar nous escenaris que s’acosten a la música històrica. En aquesta edició, Europa serà el fil conductor d’festival en què seran protagonistes compositors com Dufay, De Rore, Càrceres, Josquin des Prés, Tinctoris, Lasso, Pisador, Palestrina o Victòria i el triangle geogràfic i cultural que conformaven Flandes, València i Nàpols.

En aquesta aventura musical s’aprofundirà en el pedagògic, en les pràctiques instrumentals, la mensuración, la teoria i les tècniques de composició en l’Edat Mitjana i el Renaixement, els inicis de l’escriptura musical i les seves tècniques de notació, la música oral i escrita i les seves influències mútues, a més de les músiques de caràcter instrumental o religiós. La matrícula estarà oberta fins al 30 de juny.

Seguretat, excel·lència i internacionalització

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i el director de festival, Carles Magraner, consideren que «avui més que mai és necessari mantenir aquesta activitat cultural en un entorn de seguretat i confiança per als assistents a l’festival i a el curs». Ripollés ha volgut «agrair la voluntat de realitzar aquesta important trobada cultural a Morella per l’impacte socioeconòmic que té per a la ciutat». L’edil ha explicat que «treballarem amb els espais que tenim i on es puguin garantir les mesures que indiquen les autoritats i les noves informacions que hi pugui haver en les pròximes setmanes».

La diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, ha indicat que «tot i les circumstàncies, Early Music Morella sabrà reinventar-se per continuar oferint la millor formació en música medieval i renaixentista d’Europa. La Diputació de Castelló, com no podia ser d’altra manera, col·laborarà en la seva celebració, sigui telemàtica o presencial, per la seva importància artística, pedagògica i cultural «.

Per la seva banda, Magraner ha indicat que «el festival celebrarà tots els concerts al Convent de Sant Francesc que compta amb més aforament i els espectadors poden guardar la distància de seguretat que es requereix». El violagambista i musicòleg ha subratllat que «l’objectiu és l’excel·lència i la internacionalització de el projecte amb la presència de grans compositors i prestigiosos intèrprets i ponents».

Conferències i debat

Early Music Morella, una de les cites més importants de la música antiga en el panorama internacional, comptarà amb diverses conferències al llarg de festival a càrrec de Senén Florensa, president de l’Institut Europeu de la Mediterrània i ambaixador d’Espanya davant l’Oficina de l’ONU , Toni Aparisi, Paloma Gutiérrez de l’Arroyo i Jota Martínez, i un debat coordinat pel crític musical i assagista Juan Ángel Vela de el Camp, juntament amb els periodistes Ovidi de Cardona, Alberto González Lapuente i Pedro González Mira, amb el suport d’Acció Cultural espanyola a través del seu Programa per a la Internacionalització de la Cultura espanyola (PICE) i la participació de programadors internacionals.

Early Music Morella compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella, Diputació de Castelló, Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC), Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (INAEM), Acció Cultural Espanyola, Turisme Comunitat Valenciana, Obra Social La Caixa , Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), Universitat Jaume i, Associació d’Intèrprets i Executants (AiE), Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), Societat per a l’Educació Musical de l’Estat Espanyol (sem- EE) i Associació Àmbit.

Tagged

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *