El procés de pressupostos participatius Tu fas Amposta! 2020-2021 també podran escollir actuacions en despesa ordinària com inversions o subvencions

Altres Pobles

Presentar propostes d’inversió amb equipaments o infraestructures, però també propostes en despesa corrent com ajuts o subvencions. Aquesta és una de les principals novetats del procés de pressupostos participatius Tu fas Amposta! 2020-2021 a través del qual la ciutadania decidirà on invertir 150.000 euros del pressupost del 2021. «La situació generada per la pandèmia de la Covid-19 ens ha obligat a reformular el procés», assenyala l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, tot destacant: «Si bé, habitualment els processos de pressupostos participatius solen servir per decidir inversions, que computen al capítol 6, enguany hem volgut obrir a la ciutadania la possibilitat de proposar actuacions que computin al capítol 2 del pressupost, és a dir al destinat a despesa corrent». Així, en la fase de presentació de propostes, que arrancarà l’1 de juny i s’allargarà fins al 31 de juliol, la ciutadania i les entitats podran proposar tant actuacions d’inversió en equipaments, infraestructures o l’espai públic, però també podran proposar ajudes o subvencions.  «Sempre tenint en compte que han de ser propostes d’interès general i que ens serveixin per afrontar els reptes col·lectius que tindrem com a societat», afegeix la regidora de Joventut i Participació Ciutadana, Carla Bonfill.

Una altra de les novetats d’aquest procés respecte el del 2018-2019 és la via a través de la qual es formularan propostes. «És cert que creiem que perquè surtin bones propostes el que cal es fer debats on poder decidir entre un grup de gent què és allò que necessita la nostra ciutat», diu la regidora, «però en la situació d’incertesa generada per la Covid-19, en el moment de dissenyar el procediment desconeixíem si es podrien fer trobades i com es podrien fer i per això hem decidit apostar per un procés telemàtic». «Això sí, volem que la majoria de propostes siguin fruit d’un debat, o bé entre els membres d’una pròpia família o bé entre els membres d’una entitat», destaca. Així, a més de poder presentar propostes de forma individual, a la web tufas.amposta.cat hi haurà un formulari per a famílies en què es proposarà una dinàmica participativa per realitzar a casa i un altre formulari dirigit a entitats en què es proposarà com decidir les propostes a presentar per les entitats.

Els mesos de setembre i octubre, una comissió tècnica municipal revisarà una a una totes les propostes presentades, valorarà la seva viabilitat i en calcularà el cost econòmic aproximat, fent-se públics els resultats de la validació amb total transparència. Totes les propostes validades aniran a la votació, que es realitzarà entre el 13 de novembre i el 13 de desembre. Podran votar els majors de 16 empadronats a Amposta durant els últims cinc anys. Es farà de forma telemàtica a través de la web tufas.amposta.cat i també presencialment en diferents punts de la ciutat. El desembre serà el mes de tancament, quan també es farà l’avaluació dels procés participatiu.

Com en l’edició anterior, el procés s’ha dissenyat de forma biennal. Així, el 2020 serà any d’elecció, mentre que el 2021 serà any d’execució. En cas que la proposta guanyadora fos d’un import inferior als 150.000 euros, es realitzaria la següent proposta, i així successivament. «La resta de propostes també serviran a l’Ajuntament per disposar d’una informació amb la que puguem prioritzar les nostres actuacions», afegeix l’alcalde, tot destacant que hi ha actuacions que van sortir de les sessions participatives de Tu fas Amposta! 2019-2021que s’han incorporat al PAM d’aquest mandat.

Tagged

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *