Els Grups d´Acció Local (GAL) de la provincia encarreguen a l´UJI una enquesta pionera dels pobles rurals de Castelló

Altres Pobles
  • El GAL Maestrat Plana Alta participa en aquesta iniciativa que avaluará la qualitat de vida als pobles i es perfila com un recurs per a generar noves oportunitats

 

  • Giner: «Fem un pas més en el treball de impulsar l´emprenedoria i les oportunitats de futur en els nostres pobles»

 

Avaluar la qualitat de vida que tenen els pobles rurals de la província de Castelló i el seu sentiment de pertinença envers això impulsar noves oportunitats de futur i repoblació d’aquests pobles. Aqueix és l’objectiu que es planteja la pionera enquesta que impulsa el Grup d’Acció Local (GAL) Maestrat Plana Alta al costat dels altres quatre GAL LEADER de la província de Castelló i que han encarregat a la Universitat Jaume I (UJI).

El president del GAL Maestrat Plana Alta y de la Federació per al Desenvolupament Rural de Castelló (FEDETCAS), Domingo Giner, s’ha reunit amb el director del Departament de Filosofia i Sociologia, Domingo García Marzà i els integrants del Grup d’investigació DESiRES.que farà aquest treball.

Giner ha assegurat que «amb aquest pioner estudi en la nostra terra el que fem és fer un pas més en el treball d’impulsar l’emprenedoria i les oportunitats en el rural. Conéixer de manera científica la nostra realitat ajudarà a implementar millores en els treballs de desenvolupament rural per a aconseguir tindre un millor futur als nostres pobles».

Els cinc Grups d’Acció Local LEADER de les comarques de Castelló han encarregat al Grup d’investigació DESiRES, adscrit al Departament de Filosofia i Sociologia de l’UJI, la realització d’aquesta enquesta per a avaluar la percepció de benestar i el sentiment de pertinença al territori dels habitants de la ruralitat castellonenca. El treball està encapçalat per professor Xavier Ginés que forma equip amb l’investigador Vicent Querol i la professora Emma Gómez.

Mostra de 650 persones de tots els pobles rurals de Castelló

L’enquesta domiciliària es realitzarà a una mostra de 650 persones distribuïda per tots els pobles rurals de Castelló amb dos enquestadors que dilluns que ve començaran el seu treball de camp. El qüestionari compta amb un total de 25 preguntes amb les quals es mesuraran aspectes com el sentiment de benestar, la mobilitat, la qualitat de vida, el coneixement dels Grups d’Acció Local de cada regió i molts altres aspectes. Les dades seran analitzades després del període de treball de camp que s’estima que acabe el pròxim 15 d’agost.

Aquesta primera enquesta vindrà seguida per unes altres que es faran cada any de manera que es puga mesurar l’evolució dels diferents indicadors utilitzats, la qual cosa servirà per a afinar les estratègies de desenvolupament dels propis Grups d’Acció Local i també dels ajuntaments associats als grups.


Sinergies a favor del territori rural

L’encàrrec de l’enquesta reforça la col·laboració entre la Universitat Jaume I i el territori rural, que té en els GAL (Grups d’Acció Local LEADER) uns representants excepcionals conformats pels ajuntaments i sector empresarial i associatiu, que abasten tot el territori rural. Són un total de 113 municipis castellonencs els que rebran la visita d’un enquestador els pròxims dies i que ajudaran a comprendre millor les dinàmiques rurals per a procurar la millora de les mesures a favor del seu desenvolupament.

Tagged